А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Може би катерим пореден пик, но още не може да се говори за втора вълна на коронавируса

06.07.2020 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това прогнозира проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат адекватни. Ще има и обратимост на разпускане на мерките... Една част от обществото има съзнание и спазва мерките, но предполагам, че ако се наложи, мерките още повече ще се затягат, за да не се претовари здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безкраен резерв от специалисти, напротив, имаме дефицит“. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея ситуацията би могла да стане още по-лоша, ако се реши, че няма вирус и той не се предава.

„Има мутация на белтъка, с който вирусът се закрепва, това обаче е нормално във вирусната еволюция. Мутации се случват с голяма честота при вирусите, защото те имат единична верига рибонуклеинова киселина. Това обаче не променя патогенезата и клиничната картина. Мутациите дават предимство на определени щамове... Но това е малка промяна в генома на вируса и това няма да повлияе върху разработването на ваксината и на лечението“, коментира специалистът.

По думите на проф. Христова е тревожно, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно. „Катерим може би пореден пик. Не може да се говори за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента“, добави тя.

 

още от Избор на редактора