А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Мъж със спукана аневризма на коремната аорта

12.07.2012 / 11:15 - surgery.bg
 
 Facebook

Бе спасен от екип от Клиниката по Съдова хирургия и ангиология в „Токуда”.

 

Мъж със спукана аневризма на коремната аортаХирурзите се бориха над 4 часа, за да възстановят цялостта на най-големия съд в човешкото тяло – аортата. В резултат на спукване на голяма аневризма, засягаща обширна площ от съда в областта на корема, пациентът е бил силно застрашен от масирана и необратима кръвозагуба, съобщиха от МБАЛ Токуда Болница София”.


74-годишният Б.А. от Врачанско е потърсил помощ заради силна и продължителна болка в областта на кръста. След съмнения каква е причината за оплакванията и настояване от страна на близките, пациентът е насочен за изследване с компютърен томограф. Резултатите категорично доказват наличие на 9 см. руптурирала (разкъсана) аневризма, засягаща коремната аорта и артерията към левия крак. Аневризмата е била спукана на най-слабото си място – разклонението на двата големи съда. Съседните органи притискат спукания съд и не позволяват масивен кръвоизлив в коремната кухина.


Пациентът е насочен за операция по спешност към съдовите хирурзи в Токуда, които след адекватна предоперативна подготовка, включваща прецизна скенер-ангиография, извършват сложната интервенция. Мъжът е с тежки съпътстващи заболявания – резистентна хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и е на постоянна кислородотерапия.


Хирурзите успяват да овладеят спукването и да възстановят двете големи артерии с поставяне на вътресъдови протези. В рамките на същата интервенция хирурзите възстановяват и проходимостта на засегнат уретер. Мъжът е екстубиран на втория час, престоява само 24 часа в реанимацията на Токуда и на следващият ден е преведен в клиниката по Съдова хирургия и ангиология. В момента състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписан, допълват от болницата.


Коремната и гръдната аневризми са животозастрашаващи състояния и обикновено, както и в този случай, възникват след лошо контролирани рискови фактори – хипертония, тежка атеросклероза, тютюнопушене и наследствено обременяване. Лекарите в японската болница съветват хората с хронични заболявания редовно да посещават своя специалист и да не подценяват своето състояние.

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология